درمان دردهای مزمن

درد مزمن یک بیماری بسیار شایع است و یکی از شایع ترین عللی است که افراد به پزشک مراجعه میکنند. در این مقاله می خواهم در مورد علل دردهای مزمن در بدن صحبت کنم و راههای منحصر به فرد و قدرتمندی را با شما به اشتراک بگذارم تا از آنها در رفع این دردها کمک بگیرید.
انواع رایج درد مزمن
درد مزمن می تواند به اشکال مختلف و در سراسر بدن ظاهر شود. انواع رایج درد مزمن عبارتند از:
- درد پس از جراحی.
- درد پایدار در بافت اسکار (زخم) ناشی از جراحی یا آسیب های مختلف.
- درد پس از ضربه و تروما
- آرتریت یا درد مفاصل.
- کمر درد.
- گردن درد.
- دردهای ارجاعی.
مثلا کسی که مشکل کیسه صفرا داشته باشد ممکن است دردی در ناحیه شانه راست احساس کند. - دردهای سرطانی.
- سردرد، از جمله میگرن.
درد در ناحیه تناسلی مثل درد بیضه (ارکیالژیا). - دردهای عضلانی (مانند فیبرومیالژیا).
- درد نوروژنیک، ناشی از آسیب به اعصاب یا سایر بخشهای سیستم عصبی
مثل اتفاقی که در دیابت رخ میدهد. این بیماران معمولا دردی در پاها و دستهای خود حس میکنند. - درد ناشی از بیماری های خودایمنی.
مثل دردهای ناشی از بیماری لوپوس و آرتریت روماتویید. - دردهای روانی
علل درد مزمن
درد مزمن گاهی به دلیل آسیب های اولیه مانند رگ به رگ شدن پشت یا کشیده شدن عضله ایجاد می شود. اعتقاد بر این است که علت درد مزمن در این موارد، آسیب دیدن اعصاب است. آسیب عصبی درد را شدیدتر و طولانی تر می کند و درمان آسیب زمینه ای ممکن است درد را برطرف نکند.
با این حال، در برخی موارد، این دردها بدون هیچ آسیب قبلی وجود دارند. دلایل دقیق درد مزمن بدون آسیب، به خوبی شناخته نشده است. این نوع درد گاهی اوقات ممکن است ناشی از یک بیماری زمینه ای باشد، مانند:
- سندرم خستگی مزمن
که علامت آن خستگی شدید و طولانی مدت و اغلب همراه با درد است. - اندومتریوز
یک اختلال دردناک که زمانی رخ می دهد که پوشش رحم در خارج از رحم رشد می کند. - فیبرومیالژیا
درد گسترده در استخوان ها و عضلات - بیماری التهابی روده
باعث التهاب مزمن و دردناک در دستگاه گوارش می شود. - سیستیت بینابینی
یک اختلال مزمن که با فشار و درد مثانه مشخص می شود - اختلال عملکرد مفصل گیجگاهی فکی (TMJ)
وضعیتی که باعث حرکت دردناک یا قفل شدن فک می شود. - ولوودینیا
درد مزمن ناحیه تناسلی که بدون علت آشکار رخ می دهد.
درمان دردهای مزمن
۱. درمان دردهای پس از جراحی و یا پس از ضربه و آسیب
در صورت بروز آسیب و حادثه در یک طرف بدن، باید روی طرف مقابل، یعنی جایی که احساس درد نمی کنید، کار کنید. شما نباید روی ناحیه ای که در آن احساس درد می کنید کار کنید چراکه باعث آسیب مجدد میشوید. در این روش درمانی چند مرحله را باید دنبال کنید:
- درد را ارزیابی کنید.
به دردی که دارید بین اعداد صفر تا ده، بر اساس شدت درد نمره دهی کنید. (صفر کمترین و ده بیشترین میزان درد) - از ماساژ/طب فشاری برای کار روی ناحیه مقابل آسیب به مدت یک تا دو دقیقه استفاده کنید.
برای مثال فرض کنید مچ پای راست شما آسیب دیده است. مچ پای چپ خود را به مدت یک تا دو دقیقه ماساژ دهید. در نظر داشته باشید که الگویی که آن ناحیه را ماساژ میدهید، اهمیتی ندارد.
نکته جالب این است که وقتی این کار را انجام میدهید، طرف سالم هم دردناک است!! پس ماساژ را با شدت کم شروع کنید و تدریجا فشار را بالا ببرید. نیازی به اعمال فشار خیلی بالا نیست. - دوباره شدت درد را ارزیابی کنید.
قاعدتا پس از انجام این کار، شدت درد کاهش یافته است. ببینید این بار نمره شما به میزان درد چقدر است. - محل درد را مجددا ارزیابی کنید.
بعد از ماساژ، ممکن است محل درد اندکی تغییر کرده باشد، مثلا پایین تر رفته باشد.
بنابراین ادامه ماساژ خود را بر اساس محل درد انجام دهید. دقیقا در طرف مقابل محل دردناک. - از ماساژ/طب فشاری برای کار روی ناحیه مقابل و کمی بالاتر از آن به مدت یک تا دو دقیقه استفاده کنید.
علت: در افرادی که آسیب های قدیمی دارند، عضلات طرف مقابل آسیب، برای جبران ضعف طرف آسیب دیده، بیشتر کار کرده و تنش بیشتری دارند. با انجام ماساژ در نواحی بالاتر طرف مقابل آسیب، این تنش ها کمتر میشوند.
مثال: اگر قسمت داخلی زانوی راست شما آسیب دیده، دو قسمت را باید ماساژ دهید: ۱. قسمت داخلی زانوی چپ و ۲. عضلات بالاتر از زانوی چپ.
نکته: توجه داشته باشید که ممکن است مدت زمانی طول بکشد تا درد به صفر برسد، اما با انجام این تکنیک، تفاوت فاحشی در تسکین درد خواهید دید.
از این تکنیک برای درد در کدام نواحی بدن میتوان استفاده کرد؟
- شانه
- آرنج
- زانو
- مچ پا
- لگن
- پشت
برای کار کردن روی درد های پشتی، درواقع باید روی شکم کار کنید!!! - گردن
- سر
- شکم
۲. درمان دردهای ارجاعی
علت خیلی از دردهای مزمن بدنی میتواند دردهای ارجاعی باشد. برای مثال مکن است دردی که در شانه سمت راست حس میکنید، نشاندهنده مشکل صفراوی باشد و درد شانه سمت چپ، مشکل پانکراس.
مثال دیگر دردهای گردنی هستند. بسیاری از این دردها به علت مشکلات گوارشی رخ میدهند!! و مثلا سردردها میتوانند به علت مشکل صفراوی و یا مشکلات گوارشی باشند.
اگر تکنیک بالا را انجام دادید و جوابی نگرفتید، به دردهای ارجاعی شک کنید.
۳. درد شکمی مزمن
دردهای شکمی اغلب به دلیل غذاییست که مصرف میکنید و در این صورت باید رژیم غذایی خود را اصلاح کنید. از رژیم کتوژنیک استفاده کنید و روزه داری متناوب را شروع کنید.
درمان های طبیعی و کلی مشترک برای همه انواع دردهای مزمن:
- روزه گرفتن
اتفاقی که در زمان داشتن درد رخ میدهد، التهاب است. روزه گرفتن به طور قابل توجهی التهاب را در کل بدن کاهش میدهد. - ریشه گیاه گزنه
این گیاه اثرات ضد التهابی خیلی قوی دارد و در تسکین درد، مثل درد مفاصل، بسیار خوب عمل میکند. - ویتامین D (روزانه ۴۰۰۰۰ واحد بین المللی)
این ویتامین که بیشتر شبیه به یک هورمون عمل میکند، اثرات ضدالتهابی فوق العاده ای دارد. - بنفوتیامین
شایعترین درد در افراد دیابتی، درد در پاهاست. این دارو که از مشتقات محلول در چربی ویتامین B1 (تیامین) است، به این دردها کمک میکند. توصیه من مصرف روزانه ۴ قرص ۵۰ میلی گرمی از این دارو است.
منابع: my.clevelandclinic , Healthline , Do This For Instant Chronic Pain Relief
دیدگاهتان را بنویسید