چه کسانی نباید مکمل نمک صفراوی مصرف کنند؟

نمکهای صفراوی تصفیه شده فواید بسیار زیادی دارند به ویژه در افرادی که کیسه صفرا ندارند، یا در هضم چربیها یا ویتامینهای محلول در چربی مشکل دارند، یا یبوست دارند. اما در صورت ابتلا به برخی بیماریها یا داشتن بعضی مشکلات و مصرف همزمان نمک های صفراوی، فرد ممکن است دچار یک سری عوارض جانبی شود. این بیماریهای عبارتاند از:
۱. قلیایی بودن معده
برای اینکه اسیدهای صفراوی ترشح شوند، معده باید اسیدی باشد (PH بین ۱ تا ۳). بنابراین اگر معده شما به سمت قلیایی شدن پیش رفته، ترشح اسیدهای صفراوی کاهش مییابد.
نکته این است که مکملهای نمک صفراوی، قلیایی هستند و باعث تشدید قلیایی شدن معده و بدتر شدن مشکل شما میشوند. در این حالت فرد بیشتر احساس نفخ و حالت تهوع میکند.
در این حالت بهترین کاری که میتوانید بکنید این است که ابتدا با استفاده از موادی مانند بتایین هیدروکلرید یا سرکه سیب، معده را اسیدی کنید و پس از برطرف کردن این مشکل، از مکملهای نمک صفراوی استفاده کنید.
۲. پرکاری تیروئید (هیپرتیروئیدی)
نمکهای صفراوی باعث تبدیل هورمون تیروئیدی t4 به t3 میشوند و در افرادی که کمکاری تیروئید دارند بسیار مفید هستند. اما در افراد با پرکاری تیروئید باعث تشدید علایم میشوند.
۳. اسهال
نمکهای صفراوی به حالت یک ملین در دستگاه گوارش عمل میکنند و برای افرادی که یبوست دارند بسیار مفید هستند. اما باعث تشدید اسهال میشوند.
مطلب مرتبط: اسهال ناشی از اسیدهای صفراوی بالا
۴. سندرم سوء جذب اسید صفراوی یا نمک صفراوی
در حالت طبیعی، رودهها ۹۵ درصد صفرا را بازجذب میکنند. اگر آسیبی در روده کوچک وجود داشته باشد، مثلا بیماری کرون، بیماری سلیاک و مشکل رشد بیش از حد باکتریها در روده (SIBO)، بدن قادر به بازیافت صفرا نخواهد بود و صفرا وارد روده بزرگ شده و باعث اسهال میشود.
اگر پس از مصرف نمکهای صفراوی دچار اسهال شدید چه کنید؟
یک درمان سریع برای این مورد کلسیم کربنات است. البته دقت کنید که نوع بدون منیزیم آن را مصرف کنید چراکه منیزیم خودش باعث تشدید اسهال میشود.
اگر بدن شما صفرای بیش از حد ترشح میکند، راه حل چیست؟
در این شرایط، با مراجعه به پزشک، میتوانید داروهایی مانند کلستیرامین مصرف کنید. اما این داروها، از آنجایی که صفرا را کاهش میدهند، جذب برخی مواد مهم مثل اسیدهای چرب محلول در چربی را نیز کاهش میدهند.
به همین دلیل میتوانید راه دیگری را امتحان کنید. یکی از علل ترشح زیاد صفرا، چربی زیاد مواد غذایی است. در این صورت میتوانید مصرف چربی را به حدود ۶۰ گرم در روز محدود کنید. البته کمتر از این مقدار را توصیه نمیکنم چرا که بدن به چربی نیاز دارد.
دیدگاهتان را بنویسید