آیا بدن ما میتواند سلولهای عصبی جدید تولید کند؟!

آیا ما به عنوان بزرگسالان میتوانیم سلولهای عصبی (نورونها) جدید داشته باشیم؟ یکی از شگفت انگیزترین کشفیات بشر تا کنون و از نظر من، کشف این اتفاق بود که بدن انسان میتواند سلولهای عصبی جدید بسازد، که به آن فرآیند نوروژنزیس میگویند.
وقتی صحبت از نوروژنز میشود، یکی از هیجان انگیزترین بخشهای مغز به نام هیپوکامپ به ذهن میرسد. این ساختار خاکستری در مرکز مغز است و آنچه ما میدانیم این است که این بخش برای یادگیری، حافظه، خلق و خو و احساسات مهم است.
طبق تحقیقات، نشان داده شده است که بدن ما روزانه ۷۰۰ نورون جدید در هیپوکامپ تولید میکند. ممکن است فکر کنید که این میزان در مقایسه با میلیاردها نورونی که داریم، چیز زیادی نیست. اما وقتی 50 ساله شدیم، همه نورونهایی را که با آنها متولد شده بودیم، مبادله خواهیم کرد با نورون های متولد شده در بزرگسالی!!!
فواید نوروژنز
سوال این است که چرا این نورونهای جدید مهم هستند و وظایف آنها چیست؟
ما همواره در حال یادگیری چیزهای زیادی هستیم و نورونها نه تنها برای ظرفیت حافظه مهم هستند، بلکه برای کیفیت حافظه نیز مهم هستند.
نورونها برای افزودن زمان به حافظه ما مفید هستند و به تمایز خاطرات بسیار مشابه کمک میکنند، مانند اینکه دوچرخه خود را چگونه پیدا می کنید وقتی که هر روز در یک منطقه پارک میکنید، اما در موقعیت کمی متفاوت از روز قبل؟
نوروژنز همچنین باعث بهبود شکل گیری حافظه یا خلق و خو، یا حتی جلوگیری از کاهش حافظه مرتبط با پیری و افزایش سن و یا همراه با استرس میشود.
کنترل نوروژنز
سوال بعدی که در این مرحله به ذهن میرسد این است که آیا ما میتوانیم نوروژنز را کنترل کنیم؟ پاسخ بله است. در اینجا مواردی که باعث کاهش و یا افزایش نوروژنز میشوند را به اختصار با شما به اشتراک میگذارم.
راههای افزایش نوروژنز
- یادگیری بیشتر
- دویدن
- محدودیت و کاهش کالری مصرفی روزانه به میزان 20 تا 30 درصد
- روزه داری متناوب
- مصرف فلاونوئیدها که در شکلات تلخ یا زغال اخته موجود است
- مصرف اسیدهای چرب امگا۳ موجود در ماهیهای چرب مانند سالمون
- رسوراترول موجود در شراب قرمز
- غذاهایی که نیاز به جویدن دارند
- رابطه جنسی
مطلب مرتبط: چطور سلولهای عصبی (نوروژنز) را ۵ برابر کنیم؟
علل کاهش نوروژنز
- استرس زیاد
- کم خوابی
- بالا رفتن سن
- مصرف زیاد شکر و کربوهیدراتها
- مصرف اسیدهای چرب امگا۶
- مصرف الکل
- مصرف غذاهایی که بافت نرم دارند
دیدگاهتان را بنویسید