هپاتیت C، علائم و نشانهها و درمان آن

هپاتیت C یک عفونت کبدی است که توسط ویروس هپاتیت C ایجاد میشود (HCV). برای برخی افراد، هپاتیت C یک بیماری کوتاه مدت است، اما برای بیش از نیمی از افرادی که به ویروس هپاتیت C مبتلا می شوند، به یک عفونت طولانی مدت و مزمن تبدیل می شود. هپاتیت C مزمن می تواند منجر به مشکلات جدی و حتی تهدید کننده سلامتی مانند سیروز و سرطان کبد شود.
طریقه انتقال هپاتیت C
هپاتیت C از طریق تماس با خون فرد آلوده منتقل میشود. امروزه بیشتر افراد با استفاده از سوزنهای مشترک یا سایر وسایل مورد استفاده برای تهیه و تزریق مواد مخدر، به ویروس هپاتیت C مبتلا میشوند.
برخی از راههای دیگر انتقال عفونت عبارتاند از:
- استفاده از سوزنهای استریل نشده مشترک، به ویژه سوزن هایی که برای تزریق مواد مخدر استفاده میشوند.
- استفاده از تیغ یا مسواک مشترک
- از زن باردار به جنین
- از طریق رابطه جنسی محافظت نشده، اگرچه این مورد بسیار نادر است.
تخمین زده می شود که حدود نیمی از کسانی که مواد مخدر تزریق میکنند به این ویروس آلوده هستند!!
علائم هپاتیت C
افراد مبتلا به هپاتیت C مزمن اغلب علائمی ندارند و احساس بیماری نمیکنند. هنگامی که علائم ظاهر میشوند، اغلب نشانهای از بیماری پیشرفته کبدی هستند. این بدان معنی است که بسیاری از افراد بدون اینکه متوجه باشند به این عفونت مبتلا هستند.
حتی هنگامی که علائم ظاهر میشوند، میتوانند با بیماری دیگری اشتباه گرفته شوند. علائم شایع این بیماری میتوانند شامل موارد زیر باشند:
- علائم شبیه آنفولانزا، مانند دردهای عضلانی و تب بالا
- احساس خستگی
- از دست دادن اشتها
- معده درد
- احساس بیمار بودن
اما تنها راه برای اطمینان از اینکه آیا این علائم ناشی از هپاتیت C است یا خیر، انجام تست هپاتیت C است.
پیشگیری از هپاتیت C
هیچ واکسنی برای هپاتیت C وجود ندارد، بنابراین بهترین راه برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری پرهیز از رفتارهایی است که میتواند باعث گسترش بیماری شود از جمله:
- پرهیز از به اشتراک گذاشتن هرگونه تجهیزات تزریق مواد مخدر با افراد دیگر، از جمله سوزن و سایر تجهیزات، مانند سرنگ، قاشق و فیلتر.
- استفاده نکردن از تیغ یا مسواک زیرا ممکن است به خون آلوده باشد.
- خطر ابتلا به هپاتیت C از طریق رابطه جنسی بسیار کم است. اما در صورت وجود خون، مانند خون قاعدگی یا خونریزی جزئی در حین رابطه مقعدی، ممکن است این خطر بیشتر شود.
معمولاً برای جلوگیری از هپاتیت C برای زوجهای دگرجنسگرایی که طولانیمدت با هم در ارتباط هستند، کاندوم ضروری نیست، اما استفاده از آن هنگام داشتن رابطه مقعدی یا رابطه جنسی با فرد جدید، ایده خوبی است.
انجام آزمایش برای تشخیص هپاتیت C مهم است، زیرا درمانها میتوانند اکثر افراد مبتلا به هپاتیت C را در ۸ تا ۱۲ هفته درمان کنند.
آزمایش هپاتیت C
اگر علائم هپاتیت C را دارید یا خطر ابتلا به آن براس شما وجود دارد، حتی اگر علائمی ندارید، به دنبال مشاوره پزشکی باشید.
برای بررسی اینکه آیا عفونت دارید، میتوان آزمایش خون انجام داد.
تشخیص و درمان به موقع می تواند به پیشگیری یا محدود کردن هر گونه آسیب به کبد کمک کند، و همچنین کمک میکند تا به افراد دیگر منتقل نشود.
درمانهای هپاتیت C
هپاتیت C را میتوان با داروهایی که از تکثیر ویروس در داخل بدن جلوگیری میکنند، درمان کرد. این داروها معمولاً باید برای چند هفته مصرف شوند.
تا همین اواخر، اکثر مردم ۲ داروی اصلی به نامهای اینترفرون پگیله (یک تزریق هفتگی) و ریباویرین (یک کپسول یا قرص) مصرف میکردند، اما در حال حاضر درمانهای فقط قرص در دسترس هستند.
مشخص شده است که این داروهای جدید هپاتیت C باعث موثرتر شدن درمان، تحمل آسانتر و دورههای درمانی کوتاهتر میشوند و شامل سوفوسبوویر و داکلاتاسویر هستند.
با استفاده از جدیدترین داروها، بیش از ۹۰ درصد افراد مبتلا به هپاتیت C ممکن است درمان شوند.
عوارض هپاتیت C
اگر عفونت برای چندین سال درمان نشود، برخی از افراد مبتلا به هپاتیت C دچار زخم کبد (سیروز کبدی) میشوند. با گذشت زمان، این مشکل میتواند باعث شود که کبد به درستی کار نکند.
در موارد شدید، مشکلات تهدید کننده زندگی، مانند نارسایی کبد، که در آن کبد بیشتر یا همه عملکردهای خود را از دست داده و یا حتی سرطان کبد نیز میتواند ایجاد شود.
درمان هپاتیت C در اسرع وقت میتواند به کاهش خطر بروز این عوارض کمک کند.
دیدگاهتان را بنویسید