دیسکینزی صفراوی چیست؟

دیسکینزی صفراوی یک اختلال عملکردی و علامت دار کیسه صفراست. این بیماری بر تحرک کیسه صفرا تأثیر میگذارد و توانایی آن برای انتقال صفرا به مجاری صفراوی را مختل میکند. این کاهش تحرک میتواند باعث برگشت صفرا به کیسه صفرا شود، درست مثل اینکه سنگ کیسه صفرا مانع حرکت صفرا شده است.
علت دقیق آن ناشناخته است. ممکن است به دلیل اختلالات متابولیکی باشد که بر تحرک دستگاه گوارش، از جمله کیسه صفرا اثر گذاشته، یا به دلیل تغییر اولیه در حرکت خود کیسه صفرا باشد. دیسکینزی صفراوی علائمی مشابه علائم کولیک صفراوی دارد.
دیسکینزی صفراوی زمانی تشخیص داده می شود که هیچ علت دیگری نتواند علائم فرد را توضیح دهد.
دیسکینزی صفراوی چگونه بر بدن تأثیر میگذارد؟
زمانی که کیسه صفرا نمیتواند صفرا را به طور موثر به داخل مجاری صفراوی منتقل کند، کیسه صفرا پرتر یا متورم میشود. این حالت شبیه زمانی است که کیسه صفرا توسط سنگ کیسه صفرا مسدود میشود. تورم کیسه صفرا و صفرای باقی مانده در آن میتواند باعث عفونت، التهاب (کوله سیستیت) و درد شود.
به همین دلیل فرد ممکن است درد متناوب بالای شکم، حالت تهوع، به خصوص بعد از غذا خوردن که کیسه صفرا سعی میکند منقبض شود را احساس کند. به این حالت کولیک صفراوی میگویند. علاوه بر این، نداشتن صفرای کافی در روده میتواند باعث نفخ شکم، حالت تهوع، استفراغ و هضم نامناسب به خصوص پس از مصرف غذاهای چرب شود.
تشخیص مرسوم درد صفراوی تقریباً همیشه سنگ کیسه صفرا بوده است. اما اخیرا پزشکان به این نتیجه رسیدهاند که ممکن است اینطور نباشد. در واقع، دیسکینزی صفراوی به طور فزایندهای به عنوان یک علت شایع بیماری کیسه صفرا شناخته میشود.
چه افرادی بیشتر در معرض ابتلا به دیسکینزی صفراوی هستند؟
چاقی و دیابت (در واقع مقاومت به انسولین) از عوامل خطر ابتلا به این بیماری هستند.
چاقی به طرق مختلف بر متابولیسم تأثیر میگذارد و منجر به ذخیره چربی در اندامها شده و التهاب مزمن را افزایش میدهد. هر دوی این عوامل بر تحرک کیسه صفرا (نحوه حرکت کیسه صفرا) تأثیر میگذارد. صفرای ساکن میتواند متراکم شود (لجن صفراوی)، که منجر به سنگ کیسه صفرا میشود. چاقی یک عامل خطر شناخته شده برای سنگ کیسه صفرا است، اما سنگ کیسه صفرا ممکن است ثانویه به دیسکینزی صفراوی باشد.
علائم دیسکینزی صفراوی چیست؟
علائم معمول دیسکینزی صفراوی عبارتاند از:
- درد شکم در ربع بالا و سمت راست
- دردی اپیزودیک که اوج میگیرد و سپس آرام میشود
- نفخ شکم
- تهوع و استفراغ
- کاهش وزن ناخواسته
برخی افراد نیز علایم دیگری مثل موارد زیر را گزارش میدهند:
- سردرد
- خستگی
- رفلاکس اسید مزمن
- سوء هاضمه عملکردی و/یا IBS
- اضطراب و/یا افسردگی
علت دیسکینزی صفراوی چیست؟
پزشکان نمیدانند چه چیزی باعث این اختلالات حرکتی میشود. گاهی اوقات، اعصاب خاصی (مانند عصب واگ) آنطور که باید کار نمیکنند. اما در بیشتر موارد، تشخیص دقیق مشکل وجود ندارد. گاهی اوقات، یک اختلال متابولیک عمومیتر یا یک اختلال حرکتی روده میتواند بر حرکت کیسه صفرا یا اسفنکتر صفراوی تأثیر بگذارد.
دیسکینزی صفراوی چگونه تشخیص داده میشود؟
اگر بعد از خوردن یک وعده غذایی پرچرب، درد دارید، پزشک ممکن است ابتدا به سنگ کیسه صفرا مشکوک شود و احتمالا یک معاینه فیزیکی کامل برای بررسی علائم شما انجام دهد. پزشک همچنین ممکن است آزمایشهای آزمایشگاهی را تجویز کند. این موارد به او کمک میکند تا هرگونه شرایط دیگری را که میتوانند مسبب این علایم باشند، رد کند.
سپس، پزشک شما احتمالا یک سونوگرافی از شکم و کیسه صفرا انجام خواهد داد و میتواند نشان دهد که آیا سنگ کیسه صفرا دارید یا خیر. اگر این کار را نکنید، گام بعدی در تشخیص، انجام آزمایشی برای نظارت بر نحوه پردازش غذاها توسط بدنتان است. ممکن است تزریقی دریافت کنید که همان واکنش طبیعی خوردن یک وعده غذایی پرچرب را ایجاد کند. صفرای شما ممکن است به درستی جریان نداشته باشد. سپس، پزشک میتواند بگوید که آیا دیسکینزی صفراوی دارید یا خیر.
درمان دیسکینزی صفراوی چیست؟
متاسفانه امروزه برای درمان این بیماری، جراحی برداشتن کیسه صفرا (کوله سیستکتومی) انجام میشود. اگر شما با این بیماری و یا هر نوع دیگری از بیماریهای کیسه صفرا دست و پنجه نرم میکنید، باید به شما بگویم که اهمیت کیسه صفرا بسیار بالاست و برداشتن آم کشکلات زیادی برای شما ایجاد خواهد کرد.
برای اطلاع از عملکرد کیسه صفرا و اهمیت آن میتوانید روی این لینک کلیک کنید.
توجه داشته باشید که تنها راه درمان بیماریهای کیسه صفرا، برداشتن آن نیست و این روش اصلا درمان نیست!!! بلکه شما میتوانید با رژیم غذایی سالم و تغییر شیوه زندگی، مشکلات کیسه صفرا را حل کنید.
برای اطلاع از این راه حلها روی این لینک کلیک کنید و مطالب مختلف در مورد کیسه صفرا، بیماریهایش و درمان آنها را مطالعه کنید.
دیدگاهتان را بنویسید