علت تکرر ادرار در شب (شب ادراری) چیست و بهترین درمان آن کدامست؟
عناوین
Toggleدر تکرر ادرار معمولا مشکل مثانه نیست و در واقع مربوط به رژیم غذایی فرد میشود. این مشکل میتواند بسیار آزاردهنده باشد و باعث موارد زیر شود:
- خستگی
- مشکلات قند خون
- هوس کربوهیدرات
- افزایش کورتیزول (که بر خلق و خو نیز تأثیر میگذارد)
- اختلال در عملکرد شناختی
در این مقاله میخواهم در مورد تکرر ادرار شبانه، مهمترین علل و راههای درمان آن صحبت کنم.
علل شب ادراری چیست؟
. شب ادراری علل بالقوه متعددی دارد، از جمله مواردی مانند مصرف زیاد سدیم، عادات اشتباه نوشیدن بعد از ساعاتی خاص، مصرف کافئین و الکل و همچنین عادات خواب. برخی مشکلات سلامتی و بیماریها مانند فشار خون بالا، استفاده از دیورتیکها و دیابت نیز همگی بر شب ادراری تأثیر میگذارند.
این مشکل در مردان و زنان به یک اندازه اتفاق میافتد. تکرر ادرار در زنان اغلب ناشی از عفونت دستگاه ادراری است و تکرر ادرار در مردان اغلب به دلیل بزرگ شدن پروستات است. اما، در حالیکه این دلایل میتوانند برخی از علل باشند، چیز دیگری وجود دارد که رایجتر است.
در اینجا به توضیح آن میپردازم.
دیابت بی مزه یا Diabetes Insipidus
دیابت بی مزه نوعی دیابت است که در آن هورمون ضد ادرار به درستی عمل نمیکند. این هورمون مسئول کنترل و احتباس ادرار یا مایعات در بدن است. انسداد این هورمون باعث میشود تمام مایعات از بدن خارج شوند!! افراد مبتلا به این نوع دیابت تمایل زیادی به مصرف آب دارند که باعث میشود شب ها به شدت نیاز به ادرار داشته باشند و در نتیجه مثانه بیش از حد فعال میشود.
دیابت ملیتوس یا Diabetes Mellitus
دومین موردی که میخواهم در مورد آن صحبت کنم وضعیتی به نام دیابت شیرین است. این بیماری با قند بالا در خون مشخص میشود. آنچه در این حالت اتفاق میافتد این است که بدن قند را به کلیهها و ادرار می ریزد و هر جا که قند میرود، آب نیز به دنبال آن می آید.
افراد دیابتی تقریباً همیشه مشکل تکرر ادرار دارند. این افراد سطح قند خون و سطح انسولین بالایی دارند (مگر اینکه دیابت نوع یک داشته باشند). انسولین هورمونهای آدرنال را که ادرار را نگه میدارند، مهار میکند. سطوح بالای انسولین تقریباً همیشه در افرادی که سندرم مثانه بیش فعال دارند نیز یافت میشود. به نظر می رسد که پزشکان هرگز سطح انسولین را تست نمیکنند. اما، من معتقدم که محتملترین علتی که باعث تکرر ادرار میشود، سطوح بالای انسولین و گاهی مقاومت به انسولین است.
خوردن میان وعده در شب یکی از دلایل اصلی افزایش انسولین در طول شب است. حتی یک میان وعده کم کربوهیدرات انسولین را افزایش میدهد.
در این حالت دستگاه ادراری فعال میشود زیرا نیاز به دفع بیشتر ادرار دارید. این اتفاق به دلیل وجود قند بیشتر در ادرار است.
توجه داشته باشید که نیازی نیست شما کاملا به مرحله دیابت رسیده باشید تا این علایم را نشان دهید، بلکه در مرحله پیش دیابتی نیز علامت شب داراری رایج است. مرحله پیش دیابتی نیز یک مشکل سلامتی جدی است که در آن سطح قند خون نرمال و یا اندکی بالاتر از حد طبیعی است، اما هنوز به اندازه کافی بالا نیست که به عنوان دیابت نوع 2 تشخیص داده شود. تخمین زده شده است که بیش از 1 نفر در هر 3 نفر به پیش دیابتی مبتلا هستند و اکثرا از آن آگاهی ندارند.
مقاومت در برابر هورمونهای ذخیره کننده چربی یا Fat Storing Hormone Resistance
وضعیتی به نام مقاومت در برابر هورمون ذخیره چربی وجود دارد که یک حالت پیش دیابتی است. در این حالت سلولهای بدن به هورمون ذخیره چربی پاسخ مناسبی نمیدهند. این اتفاقق مانع از فرآیند مصرف گلوکز برای استفاده به عنوان سوخت میشود و به این معنی است که گلوکز در خون جمع شده و منجر به سطوح بالای قند خون میشود. افرادی که مقاومت به هورمونهای ذخیره کننده چربی دارند به مرور زمان دچار دیابت میشوند. این افراد با حجم مایع و ادرار نیز مشکل دارند و ظرفیت مثانه آنها افزایش مییابد.
پیشگیری و درمان ادرار شبانه
نکته بسیار مهم در درمان این بیماری این است: اگر بتوانید حالت پیش دیابتی را اصلاح کنید، میتوانید به مشکل شب ادراری خود کمک زیادی کنید. چند راهکار و داروی طبیعی وجود دارد که با کمک آنها میتوانید از ادرار زیاد در شب جلوگیری کنید. این راهکارها عبارتاند از:
۱. قطع مصرف شکر (رژیم کتوژنیک سالم)
اولین کاری که باید انجام دهید این است که قند را از رژیم غذایی خود حذف کنید.
این مورد همچنین شامل حذف میوهها، آب میوهها، الکل و قندهای پنهان در غلات (مانند نان) نیز میشود.
۲. حذف میان وعده
میان وعده نباید در برنامه غذایی شما باشد، حتی اگر سالم هستند. مصرف میان وعده سطح هورمون ذخیرهسازی چربی را افزایش میدهد و کاری که ما میخواهیم انجام دهیم این است که سطح آن را در بدن کاهش دهیم.
افراد مبتلا به بیماری پیش دیابتی دارای هورمون ذخیره چربی در حالت استراحت 5 تا 7 برابر بیشتر از افراد بدون آن هستند.
اگر میان وعده نمیخورید و گرسنه هستید، باید چربی بیشتری به وعدههای غذایی اصلی خود اضافه کنید. چربی تنها چیزی است که هورمون ذخیره کننده چربی را بیش از حد تحریک نمیکند. در این شرایط میتوانید همراه وعده اصلی خود، پنیر بری، کره بادام زمینی، آووکادو، زیتون و روغن نارگیل استفاده کنید.
۳. کاهش تعداد وعدههای غذایی (روزه داری متناوب)
خوردن وعدههای غذایی کمتر در روز نیز درمان خوبی برای شب ادراری است. اگر صبح گرسنه نیستید، صبحانه را رها کنید و فقط دو وعده غذایی را به جای آن داشته باشید، یکی ظهر و دیگری در ساعت 6 بعد از ظهر. فراموش نکنید که مقداری چربی سالم به وعدههای غذایی خود اضافه کنید.
4. اضافه کردن غذاهای غنی از پتاسیم به رژیم غذایی
پتاسیم یکی از مواد مغذی مورد نیاز بدن است و این ماده مغذی نیاز بدن به هورمون ذخیره چربی را کاهش میدهد.
شما میتوانید پتاسیم را از سبزیجات و سالاد دریافت کنید و آن را در وعدههای غذایی خود اضافه کنید.
۵. مصرف ویتامین B بیشتر
مانند پتاسیم، ویتامینهای گروه B نیز به هورمون ذخیره چربی را کاهش میدهند. به یاد داشته باشید که نسخه طبیعی این ویتامینها را تهیه کنید، مانند مخمرهای مغذی غنی نشده.
دیدگاهتان را بنویسید