سریع ترین راه برای درمان آکنه چیست؟

آکنه معضل بزرگ دوران نوجوانی و حتی گاهی جوانی در بسیاری از افراد و یکی از عامل اعتماد به نفس پایین در آنها است. با این وجود، اگر شما یکی از افرادی باشید که با این مشکل در برهه ای از زندگیتان مواجه بوده اید، میدانید که راه های رایجی که توصیه میشوند، معمولا کمکی به درمان آکنه نمیکنند. راههایی مثل شستن صورت و استفاده از کرم های گوناگون.
علت اینکه این درمانها جواب نمیدهند به این خاطر است که آکنه و علت آن به درستی درک نشده است. برای یافتن پاسخ به این سوال که “سریع ترین راه درمان آکنه چیست؟” ابتدا خلاصه ای از علت ایجاد و پیشرفت آکنه را برای شما توضیح میدهم.
علت آکنه چیست؟
افزایش در دو هورمون آندروژن و استروژن، یا افزایش در هر دوی این هورمونها عوامل اصلی ایجاد آکنه هستند.
چه عواملی باعث افزایش سطح آندروژن میشوند؟
یکی از عواملی که باعث ایجاد آکنه میشود هورمونی است به نام آندروژن. اتفاقی که در بلوغ می افتد، ترشح میزان بالایی از آندروژنهاست، هم در دخترها و هم پسرها. در دخترها افزایش هورمون استروژن را هم داریم که یک علت دیگر بروز آکنه است.
- استرس
استرس باعث افزایش هورمون کورتیزول میشود و کورتیزول میتواند باعث افزایش آندروژنها و ایجاد آکنه شود. - دی هیدروتستوسترون (DHT)
تستوسترون در اثر آنزیمی به نام ۵آلفاردوکتاز به نوع فعالتری از استروژن به نام دیهیدروتستوسترون میشود که میتواند ایجاد آکنه را تحریک کند. این اتفاق به علت کاهش هورمون پروژسترون رخ میدهد. (سطوح نرمال یا بالای پروژسترون از فعالیت آنزیم ۵آلفاردوکتاز و در نتیجه از تبدیل تستوسترون به DHT جلوگیری میکند. به همین دلیل است که وقتی خانمها از قرصهای ضد بارداری پروژسترونی استفاده میکنند، از آکنه خلاص میشوند.)
راههای کم کردن آنزیم ۵آلفاردوکتاز عبارتاند از مصرف قرص ساپالمتو (Saw Palmetto)، ریشه گزنه یا کوهوش سیاه (Black Cohosh).
چه عواملی باعث افزایش سطح استروژن میشوند؟
افزایش استروژن (غلبه استروژن) عامل دیگر آکنه، به خصوص آکنه کیستیک است.
- آنزیمی به نام آروماتاز وجود دارد که تستوسترون را به استروژن تبدیل میکند. چند درمان طبیعی برای کاهش این آنزیم عبارتاند از: ریشه گزنه، سبزیجات چلیپایی و DIM که یک فیتونوترینت ایندول (ماده مغذی گیاهی) است که فقط در سبزیجات چلیپایی یافت میشود.
- کبد مقادیر بیش از حد هورمونها، به ویژه استروژن را تنظیم میکند. اگر مشکل کبدی دارید، یک درمان طبیعی قدرتمند برای کبد، گیاه خار مریم است. این گیاه نه تنها به کاهش استروژن، بلکه به افزایش صفرا نیز کمک میکند. البته، رژیم کتوژنیک و روزهداری متناوب نیز مفید است.
- مصرف یک رژیم غذایی پر کربوهیدرات می تواند باعث افزایش سطح انسولین شود. سطوح بالای انسولین باعث افزایش استروژن و آکنه و بسیاری از علائم دیگر مثل ریزش مو و کلفت شدن صدا میشود.
- لبنیات میتواند باعث افزایش استروژن شود. اگر مشکل آکنه دارید، حذف لبنیات به خصوص شیر و پنیر ممکن است آن را برطرف کند.
- پروتئینی در کبد ساخته می شود به نام S.H.B.G. که باعث اتصال استروژن و تستوسترون میشود. بنابراین اگر به میزان کافی از این پروتئین داشته باشید، فرم آزاد هورمونهای آندروژنی کاهش می یابند. تستوسترون آزاد و فعال اضافی می تواند مضرات متعددی داشته باشد و بدن حدود ۹۹ درصد کل استروژن و تستوسترون بدن را به صورت غیر آزاد نگه میدارد و فقط ۱ درصد آنها آزاد هستند.
افرادی که آکنه های شدیدی دارند، میزان خیلی پایینی از این پروتئین را دارند و در نتیجه میزان زیادی هورمونهای آندروژنی و استروژن آزاد که باعث بزرگ شدن غدد چربی پوست، التهاب و آکنه میشود.
چه چیزی باعث میزان پایین پروتئین S.H.B.G. میشود؟ جواب این سوال سطح بالای انسولین خون و مقاومت به انسولین است!! همیشه پای انسولین در میان است!!! چه چیزی باعث انسولین بالا میشود؟ مصرف بالای کربوهیدرات و شکر توسط افراد به خصوص نوجوانان. کبد چرب نیز میتواند باعث پایین بودن سطح این پروتئین شود و هرچه درجه کبد چرب شما بالاتر باشد سطح این پروتئین ها کمتر است. بنابراین همانطور که متوجه شدید، سلامت کبد و سطح نرمال هورمون های آندروژنی برای نداشتن آکنه کلیدی هستند.
راه حل و درمان آکنه چیست؟
- مصرف شکر و کربوهیدراتها را کاهش دهید (به معنی انجام رژیم کتوژنیک) علی الخصوص کربوهیدراتهای فراوری شده مثل بیسکوییتها
- از خوردن میان وعده پرهیز کنید.
- روزهداری متناوب و گاهی روزههای طولانی ۷۲ ساعته انجام دهید.
سه راه اول برای کاهش سطح انسولین خون و همینطور کاهش مقاومت به انسواین ضروری هستند. در صورت رعایت این سه نکته، ۹۰ درصد آکنه خود را درمان کردهاید. - مصرف گیاه خار مریم!! 😀 این گیاه به کبد کمک میکند تا خود را ترمیم کند، کبد چرب را بهبودی میدهد و همینطور به نرمال کردن سطح پروتئین S.H.B.G. کمک میکند.
- مصرف بربرین. این گیاه کارکردی مشابه متفورمین دارد که دارویی برای افراد دیابتی است و به کاهش مقاومت به انسولین کمک میکند. این گیاه بسیار مفید است چراکه از نظر کارکرد تقریبا برابر متفورمین است اما بدون مضرات آن.
- مصرف چای سبز. چای سبز تقریبا بر تمام علل ایجاد کننده آکنه اثر مثبت دارد. التهاب را کاهش میدهد، اثر ضد باکتریایی دارد، کارکرد و اندازه غدد سباسه (چربی) پوست را کاهش میدهد و به کاهش سطح انسولین و مقاومت به انسولین کمک میکند.
شما حتی میتوانید آن را به صورت کرم های چای سبز تهیه کرده و به صورت موضعی استفاده کنید. - مصرف مواد معدنی روی و مس. کمبود هرکدام از این مواد معدنی میتواند باعث آکنه شود.
کمبود روی بسیار شایع است. بدن برای جذب ویتامین A به روی نیاز دارد که برای سلامت پوست اساسی است.
به مس نیاز دارید برای از بین بردن اکسیدان ها و استرس اکسیداتیو و التهاب. - جوش های خود را فشار ندهید.
- پوست خود را بیش از حد نشویید. اسکراب بیش از حد نکنید. علت آکنه کثیف بودن پوست نیست!!! درواقع با اسکراب و شستن بیش از حد، باکتری هایی که به پوست شما کمک میکنند را از بین میبرید و همینطور باعث التهاب و قرمزی پوست میشوید.
- از مصرف شیر و لبنیات خودداری کنید. شیر میزان زیادی هورمون های مختلف دارد از جمله اندروژن و استروژن.
- از فیلتر دوش حمام استفاده کنید که مانع عبور فلوراید شود چراکه این ماده برای پوست بسیار تحریک کننده است. ممکن است باعث آکنه نشود اما پوستتان را قرمز و تحریک پذیر میکند.
- از مصرف محصولات دندانپزشکی حاوی فلوراید خودداری کنید.
- روغن کبد ماهی. این روغن نه تنها حاوی اسیدهای چرب امگا۳ است، که برای سلامت پوست ضروری هستند، بلکه ویتامین A و ویتامین D نیز دارد. ویتامین دی سطح انسولین را تنظیم میکند و ویتامین آ تاثیر زیادی در کاهش آکنه دارد.
چه چیزی برای درمان جای جوش یا اسکار آکنه مفید است؟
- از روغن ویتامین E با کیفیت خیلی بالا استفاده کنید و آن را قبل از خواب روی پوست خود بکشید.
- داروی موثر دیگر درماتروفین پی ام جی (dermatrophin pmg) است. برای ۳ تا ۶ ماه، بر اساس شدت آکنه تان، هر شب قبل از خواب یکی از آن را مصرف کنید.
دیدگاهتان را بنویسید