چه مواد غذایی به کبد آسیب میزنند؟
عناوین
Toggleسلامتی شما به اندازه سلامتی کبد شماست و پوست شما نیز بازتابی از کبدتان است. کبد اندام بزرگی است، و به هضم غذا، به لخته شدن خون و به سم زدایی سموم از بدن کمک میکند و مواد سمی را به مواد بی ضرر تبدیل میکند.
هفت ماده در بسیاری از غذاها وجود دارد که به کبد شما آسیب میزند و من میخواهم در این مقاله آگاهی شما را در این مورد افزایش دهم، زیرا بسیاری از مردم به طور منظم در معرض این مواد هستند و از آنها استفاده میکنند درحالیکه از مضرات آن بی خبرند.
مواد غذایی آسیب زا برای کبد
۱. پروتئین سویا ایزوله (Soy protein isolates)
به نظر شما برای جداسازی پروتئین سویا از سویا چه پروسه ای انجام می شود؟ در فرآیند استخراج پروتئین از سویا، از ماده ای به نام هگزان استفاده می شود که یک محصول فرعی نفتی است. این ماده برای کبد خوب نیست و در واقع یک نوروتوکسین است. افرادی که از محصولات حاوی پروتئین سویا ایزوله استفاده می کنند، دچار مشکلات جدی مانند التهاب کبد، میزان بالای آنزیم های کبدی، مشکلات گوارشی زیاد و مشکلات کیسه صفرا می شوند.
از این پروتئین ها در محصولاتی مثل مکملهای ورزشی و پودرهای مخصوص ماهیچه سازی در ورزشکاران، شیک ها و پودرهای رژیمی، همبرگرهای گیاهی و … استفاده میشود.
بنابراین همیشه برچسب محصولات را بخوانید.
۲. فروکتوز (Fructose)
فروکتوز قند بسیار جالبی است، زیرا توسط همه سلول های بدن متابولیزه نمی شود و فقط توسط کبد متابولیزه می شود!! بنابراین هر زمان که فروکتوز مصرف می کنید، کبد باید با این قند مقابله کند که باعث مشکلاتی مثل کبد چرب و مقاومت به انسولین می شود.
شربت ذرت، فروکتوز بالایی دارد و مواد غذایی دیگری مانند میوه ها، شهد آگاوا که به عنوان شیرین کننده استفاده میشود و ۷۰٪ آن فروکتوز است و حتی شکری که سر سفره می آورید، نیمی فروکتوز و نیمی گلوکز است.
به جای این شیرین کننده، سعی کنید از الکل های قندی مانند اریتریتول، زایلیتول، استویا و عصاره میوه مانک (راهبان) استفاده کنید.
۳. چربی های گیاهی(Vegetable fats)
عنوان چربی های گیاهی بسیار سالم به نظر می رسند. نکته اینجاست که در واقع چربی زیادی در سبزیجات وجود ندارد. بنابراین علیرغم اینکه آن را روغن های گیاهی می نامند، در واقع روغن های غلات هستند مانند روغن لوبیا، روغن سویا، روغن ذرت، کانولا و روغن پنبه دانه. این روغن ها بسیار فرآوری شده هستند و برای بافت های بدن بسیار اکسید کننده هستند، به این معنی که التهاب زیادی ایجاد می کنند و حاوی امگا۶ هستند.
کاری که باید انجام دهید این است که از اسیدهای چرب امگا 3 بیشتری مانند ماهی ساردین، روغن کبد ماهی، ماهی سالمون و … استفاده کنید.
۴. پودرهای پروتئینی مثل پودر پروتئین وی (Whey protein powder)
پودر پروتئین وی چیست؟ این پودر در واقع پروتئین به همراه شیر و لبنیات است و غلظت چربی آن بسیار پایین است (نزدیک به صفر).
این ماده بسیار التهابی و برای کبد کمی سمی است و نشانگرهای التهابی را افزایش می دهد. این پودر نه تنها حاوی پروتئین وی، بلکه خاوی ماده بعدی در لیست که مالتودکسترین نام دارد نیز میباشد.
وقتی پروتئین مصرف می کنید، مطمئن شوید که آن را با چربی مصرف کنید که به صورت طبیعی همراه آن پروتئین بسته بندی شده است مثل تخم مرغ و گوشت قرمز.
۵. مالتودکسترین (Maltodextrin)
مالتودکسترین از ذرت، گندم، برنج، سیب زمینی و تاپیوکا به دست می آید و در بسیاری از غذاها وجود دارد که دیوانه کننده است. در تمام پودرهای پروتئینی و گاهی اوقات به عنوان اولین ماده وجود دارد.
مالتودکسترین یک قند سنتز شده یا مصنوعی است و از نظر شاخص گلیسمی بالاتر از گلوکز است. بنابراین شما در حال مصرف چیزی هستید که برای قند خون، پانکراس، وزن و کبد بسیار بدتر از قند است. اساساً کبد را چرب تر می کند.
مالتودکسترین در بسیاری از ویتامین ها وجود دارد، به عنوان پرکننده و به عنوان عامل خشک کننده روغن ها استفاده می شود، در پودینگ ها، در نوارهای پروتئینی و در بسیاری از مواد مختلف دیگر نیز وجود دارد.
۶. آفلاتوکسین ها (Aflatoxins)
آفلاتوکسین چیست؟ یک سم از یک نوع قارچ خاص است که برای کبد سرطان زا است. این ماده را در بادام زمینی و ذرت، به خصوص اگر در محیط مرطوب باشند، پیدا خواهید کرد. اگر بادام زمینی یا کره بادام زمینی مصرف می کنید، بهترین راه برای اطمینان از عدم دریافت آفلاتوکسین، مصرف بادام زمینی والنسیا (Valencia) است. بادام زمینی والنسیا بسیار خشک تر است و معمولاً آفلوتوکسین نخواهد داشت، به خصوص اگر کره بادام زمینی والنسیا ارگانیک دریافت کنید.
مصرف ذرت را متوقف کنید. اما ذرت در بسیاری از محصولات وجود دارد، بنابراین باید حتما به برچسب مواد غذایی دقت کنید.
۷. مونوسدیم گلوتامات (MSG)
این ماده در اشکال مختلف و در بسیاری از غذاها به عنوان یک طعم دهنده وجود دارد و از آن در تمام رستوران های فست فود برای افزایش طعم استفاده می شود. این مواد باعث می شوند که شما بیشتر از آن غذا بخورید. در غذاهای چینی هم از اینها استفاده میشود. مونوگلوتامات سدیم مقدار زیادی سدیم دارد که در آن پنهان است و باعث طعم شور نمیشود، اما پس از مصرف آن احتباس مایعات در بدن رخ میدهد. اما بزرگترین مشکل این ماده سمی بودن آن برای کبد است.
من به شما توصیه می کنم که حتما شروع به خواندن برچسب محصولات غذایی کنید.
۸. باقی مواد آسیب رسان به کبد
- غذاهای اسپری شده با گلایفوسیت
- غذاهای تحت تابش
- غذاهای پاستوریزه
- غذاهای کنسرو شده، پخته شده، فرآوری شده و تصفیه شده
- سبزیجات هیدروپونیک
- شکر و کربوهیدراتهای تصفیه شده
آیا گوشت قرمز برای کبد مضر است؟
پاسخ این است که اگر گوشت قرمز با کیفیت مصرف میکنید و از حیوانی تهیه کرده اید که از علف تغذیه می شده، برای کبد مضر نیست مگر اینکه بدن شما با آهن مشکل داشته باشد.
نکته ای که در مورد آهن وجود دارد این است که بدن ما طوری طراحی نشده است که به راحتی از شر آهن خلاص شود و آهن زیاد می تواند برای کبد بسیار سمی باشد و حتی باعث سیروز شود و البته گوشت قرمز سرشار از آهن است. بنابراین اگر چنین مشکلی دارید، احتمالاً باید از مصرف گوشت قرمز اجتناب کنید، اما برای بیشتر مردم، گوشت قرمز مشکلی برای کبد شما ایجاد نخواهد کرد.
مطلب مرتبط: مصرف گوشت قرمز خوبه یا بد؟
حالا که از مواد مضر برای کبد آگاه شدید، خوب است بدانید که چه مواد غذایی میتوانند به بهبود سلامت کبد کمک کنند. برای اطلاع از این مواد، رشته مقالات با عنوان سلامت کبد را دنبال کنید.
دیدگاهتان را بنویسید