آکانتوز نیگریکانس چیست و چطور میتوان آن را درمان کرد؟

آکانتوز نیگریکانس یا آکانتوزیس نیگریکانس وضعیتی است که باعث ایجاد نواحی پوست مخملی تیره و ضخیم در چین و چروکهای بدن میشود. این مشکل معمولاً زیر بغل، کشاله ران و گردن را درگیر میکند.
آکانتوزیس نیگریکانس بیشتر افراد چاق را تحت تاثیر قرار میدهد و به ندرت، این وضعیت پوست میتواند نشانه سرطان در اندام داخلی مانند معده یا کبد باشد. درمان علت آکانتوز نیگریکانس میتواند رنگ و بافت معمول پوست را بازیابی کند.
علائم آکانتوز نیگریکانس
علامت اصلی آکانتوزیس نیگریکانس تیره شدن رنگ پوست و ضخیم و مخملی شدن آن در چینهای بدن است. اغلب در زیر بغل، کشاله ران و پشت گردن ظاهر میشود و به آرامی توسعه مییابد. پوست آسیب دیده ممکن است خارش داشته باشد، بدبو باشد و تگهای پوستی (ضایعات پوستی کوچک) ایجاد شود.
علل آکانتوز نیگریکانس
علت آکانتوز نیگریکانس ممکن است مربوط به موارد زیر باشد:
- مقاومت به انسولین
اکثر افرادی که آکانتوز نیگریکانس دارند، مقاومت به انسولین دارند. انسولین هورمونی است که از پانکراس ترشح میشود و به بدن اجازه میدهد قند را پردازش کند. مقاومت به انسولین چیزی است که منجر به دیابت نوع ۲ میشود. مقاومت به انسولین همچنین با سندرم تخمدان پلی کیستیک مرتبط است و عامل مهمی در ایجاد آکانتوز نیگریکانس باشد. - داروها و مکملهای خاص
نیاسین با دوز بالا، قرصهای ضد بارداری، پردنیزون و سایر کورتیکواستروئیدها نیز میتوانند باعث آکانتوز نیگریکانس شوند. - سرطان
برخی از انواع سرطانها نیز باعث آکانتوز نیگریکانس میشوند. اینها شامل لنفوم، سرطان معده، روده بزرگ و کبد میشود.
مطلب مرتبط: سندرم تخمدان پلی کیستیک، علل، علائم و درمان آن
عوامل خطر ابتلا به آکانتوز نیگریکانس
خطر ابتلا به آکانتوز نیگریکانس در افرادی که چاق هستند، بیشتر است به علت احتمال بیشتر مقاومت به انسولین که در این افراد وجود دارد. این خطر همچنین در افرادی که سابقه خانوادگی این بیماری را دارند بیشتر است، به ویژه در خانوادههایی که چاقی و دیابت نوع ۲ نیز شایع است.
درمان آکانتوز نیگریکانس
درمان این مشکل مانند همه مواردی دیگر، باید درمان علت زمینهای این بیماری باشد. مهمترین علت این مشکل نیز همانطور که گفته شد، مقاومت به انسولین است. بنابراین راههای درمان عبارتاند از:
- کاهش مقاومت به انسولین
مهمترین عامل درمان کاهش مقاومت به انسولین است از طریق کاهش مصرف قند و کربوهیدراتها و به عبارتی رژیم کتوژنیک سالم و روزه داری متناوب. - قطع داروهای مسبب
اگر به نظر میرسد که وضعیت شما مربوط به دارو یا مکملی است که استفاده میکنید، پزشک شما میتواند به شما پیشنهاد کند که مصرف آن را متوقف کنید. - جراحی
اگر آکانتوز نیگریکانس توسط یک تومور سرطانی تحریک شده باشد، جراحی برای برداشتن تومور اغلب علائم پوستی را از بین میبرد. اما این مورد بسیار نادر است.
مطلب مرتبط: علائم و نشانههای مقاومت به انسولین چیست؟
دیدگاهتان را بنویسید