گل مژه، علایم، علل و درمان

گل مژه یک توده قرمز و دردناک در نزدیکی لبه پلک است که ممکن است شبیه یک جوش یا کورک باشد. گل مژه ها اغلب با چرک پر می شوند و معمولا در قسمت بیرونی پلک ایجاد می شوند، اما گاهی اوقات می تواند در قسمت داخلی پلک نیز ایجاد شود.
در بیشتر موارد، آنها به خودی خود در عرض چند روز ناپدید میشوند. در این بین، میتوانید درد یا ناراحتی گل مژه را با استفاده از یک پارچه گرم و تمیز روی پلک خود تسکین دهید.
علائم و نشانه های گل مژه
- یک توده قرمز روی پلک که شبیه جوش یا کورک است.
- درد پلک
- تورم پلک
- اشک ریزش چشم
بیماری دیگری که باعث التهاب پلک می شود، شالازیون است. شالازیون زمانی اتفاق میافتد که در یکی از غدد کوچک چربی نزدیک مژهها بلاک و بسته شدن ایجاد شود. بر خلاف گل مژه، شالازیون معمولاً دردناک نیست و بیشتر در قسمت داخلی پلک است. درمان برای هر دو بیماری مشابه است.
علل گل مژه
گل مژه در اثر عفونت غدد چربی در پلک ایجاد می شود. باکتری استافیلوکوک معمولاً مسئول بیشتر این عفونت ها است.
عوامل خطر برای ایجاد گل مژه
شما در معرض خطر ابتلا به گل مژه هستید اگر:
- با دستان شسته نشده چشمان خود را لمس کنید.
- لنزهای تماسی خود را بدون ضدعفونی کردن کامل یا شستن دستها وارد چشم کنید.
- شب بدون شستشوی آرایش چشم بخوابید.
- از لوازم آرایشی قدیمی یا تاریخ مصرف گذشته استفاده کنید.
- مبتلا به بلفاریت، التهاب مزمن در لبه پلک باشید.
- روزاسه، یک بیماری پوستی که با قرمزی صورت مشخص می شود، داشته باشید.
گل مژه و دیابت
بیماری دیابت آثار مخرب زیادی بر روی چشم میگذارد که به همین دلیل افراد دیابتی باید حداقل سالی یکبار برای چک کردن سلامت چشم به چشم پزشک مراجعه کنند. دیابت میتواند پلک ها را مستعد عفونت کند که در نتیجه منجر به گل مژه شود. قند خون بالا همچنین میتواند باعث تولید مولکولهایی شود که سیستم دفاع ایمنی را سرکوب میکنند، بنابراین افراد مبتلا به دیابت کنترلنشده بیشتر مستعد ابتلا به عفونتهای مختلف هستند و ممکن است خطر گلمژه را افزایش دهند. بنابراین افراد دیابتی برای جلوگیری از بروز گل مژه و یا عود آن، باید با دقت بیشتری به کنترل قند خون خود بپردازند.
جلوگیری از بروز گل مژه
برای جلوگیری از عفونت چشم:
- دست هایتان را بشویید. دستهای خود را با آب گرم و صابون بشویید یا از ضدعفونیکنندههای الکلی چندین بار در روز استفاده کنید. تا حد امکان از تماس دست با چشم خودداری کنید.
- مراقب لوازم آرایش باشید. با دور انداختن لوازم آرایشی قدیمی، خطر ابتلا به عفونت های مکرر چشم را کاهش دهید. لوازم آرایشی خود را با دیگران به اشتراک نگذارید. حتی یک شب هم با آرایش چشم نخوابید.
- از تمیز بودن لنزهای تماسی خود اطمینان حاصل کنید. اگر از لنزهای تماسی استفاده می کنید، قبل از دست زدن به لنزهای تماسی، دست های خود را کاملاً بشویید و توصیه های پزشک را در مورد ضدعفونی کردن آنها رعایت کنید.
- از کمپرس گرم استفاده کنید. اگر قبلاً گلمژه داشتهاید، استفاده منظم از کمپرس گرم ممکن است به جلوگیری از عود آن کمک کند.
- بلفاریت را مدیریت کنید. اگر بلفاریت دارید، دستورالعمل های پزشک خود را برای مراقبت از چشمان دنبال کنید.
تشخیص گل مژه
پزشک معمولاً فقط با نگاه کردن به پلک، میتواند گل مژه را تشخیص دهد. او همچنین ممکن است از یک نور و یک دستگاه ذره بین برای معاینه پلک استفاده کند.
درمان گل مژه
در بیشتر موارد، گل مژه به درمان خاصی نیاز ندارد، اما استفاده از کمپرس گرم می تواند بهبود را تسریع کند. گل مژه معمولاً خود به خود از بین می رود اما عود کردن در این بیماری شایع است.
درمانهای تجویزی توسط پزشک
اگر گل مژه ماندگار بود و خودبخود درمان نشد، پزشک ممکن است درمانهایی تجویز کند مانند موارد زیر:
- آنتی بیوتیک ها.
پزشک ممکن است قطره چشمی آنتی بیوتیک یا پماد آنتی بیوتیک موضعی را برای استفاده روی پلک تجویز کند. اگر عفونت پلک ادامه یابد یا به فراتر از پلک گسترش پیدا کند، ممکن است نیاز آنتی بیوتیک به شکل خوراکی یعنی قرص باشد. - جراحی برای کاهش فشار.
اگر گل مژه با درمانهای فوق از بین نرود، پزشک ممکن است یک برش کوچک در آن ایجاد کند تا چرک تخلیه شود.
درمان های خانگی
تا زمانی که گل مژه خود به خود از بین نرفته، سعی کنید:
- از دستکاری آن خودداری کنید. سعی نکنید گل مژه را بیرون بیاورید یا چرکش را خارج کنید. انجام این کار می تواند باعث گسترش عفونت شود.
- پلک خود را تمیز کنید. پلک آسیب دیده را به آرامی با آب و صابون ملایم بشویید.
- یک دستمال گرم را روی چشم بسته خود قرار دهید. برای تسکین درد، آب گرم را روی یک دستمال تمیز بریزید. حوله را فشار داده و روی چشم بسته قرار دهید. زمانیکه دستمال حرارتش را از دست داد، آن را دوباره خیس کنید. این کار را برای ۵ تا ۱۰ دقیقه ادامه دهید. سپس به آرامی پلک را ماساژ دهید. تکرار این کار دو تا سه بار در روز ممکن است باعث شود که گل مژه خود به خود تخلیه شود.
- چشم خود را تمیز نگه دارید. تا زمانی که گل مژه بهبود نیافته از آرایش کردن چشم خودداری کنید.
- از لنز تماسی تا زمانی که گل مژه از بین نرفته، استفاده نکنید. لنزهای تماسی می توانند با باکتری های مرتبط با گل مژه آلوده شوند.
منابع:
mayoclinic
دیدگاهتان را بنویسید