آیا قند خون پایین (هیپوگلیسمی) و اضطراب و افسردگی در ارتباط هستند؟
عناوین
Toggleامروزه شاهد افزایش روزافزون شیوع افسردگی و اضطراب بین مردم هستیم. با وجود اینکه این افزایش واقعی است، اما به عقیده من بسیاری از موارد نیز به اشتباه تشخیص داده میشود. در بسیاری مواقع علت واقعی افسردگی و اضطراب پایین آمدن قند خون و به عبارت دیگر هیپوگلیسمی است.
هیپوگلیسمی وضعیتی است که در آن شما قند خون زیر 70 میلی گرم در دسی لیتر دارید. هیپوگلیسمی علایم زیادی دارد از جمله:
- ضربان قلب سریع
- لرز
- تعریق
- عصبی بودن یا اضطراب
- افسردگی
- علایم اختلال دوقطبی!!
- تحریک پذیری یا سردرگمی
- سردرد
- سرگیجه
- خستگی
- گرسنگی
- حملههای گریه ناگهانی
- افکار خودکشی!!!
- بیش فعالی یا ADHD
- ناتوانی در تمرکز
- تاری دید
بنابراین من در اینجا قصد دارم در مورد ارتباط اختلالات خلق و خو و قند خون پایین صحبت کنم.
مقاله مرتبط: قند خون پایین (هیپوگلیسمی)، علل و درمان آن
ارتباط مغز و قند خون چیست؟
مغز به طور نرمال وابسته به قند است و از آن به عنوان منبع انرژی استفاده میکند.
فرد مبتلا به هیپوگلیسمی مقاومت به انسولین دارد. مصرف مزمن کربوهیدرات های تصفیه شده و خوردن مکرر باعث افزایش انسولین و در طول زمان، باعث مقاومت به انسولین میشود.
در واقع زمانی که علائم هیپوگلیسمی را تجربه میکنید، به ندرت قند خون پایین است. با هیپوگلیسمی، ممکن است سطح قند خون طبیعی داشته باشید، اما انسولین بالایی نیز دارید.
جذب گلوکز در سلولها به انسولین وابسته است. هر چه مقاومت به انسولین بیشتر باشد، گلوکز کمتری در سلولها خواهید داشت. به همین دلیل است که شما ممکن است مقادیر طبیعی گلوکز در خون داشته باشید اما مقدار گلوکز کمی در سلولها داشته باشید. این نوع هیپوگلیسمی، هیپوگلیسمی هیپرانسولینمی نامیده میشود.
هیپوگلیسمی معمولاً باعث محرومیت مغز از سوخت خود و در نتیجه نارسایی عملکردی مغز میشود.
در این شرایط، راه حلی که اکثرا پیشنهاد میشود، داروهای دیابت و یا داروهای روانپزشکی است!!! در برخی موارد هم به شما پیشنهاد میشود که ۶ وعده در روز بخورید و کربوهیدرات بیشتری مصرف کنید. همه این موارد باعث بدتر شدن شرایط شما در طول زمان خواهد شد!!
اما راه حل چیست؟
نکتهای که اکثرا به آن توجه ندارند این است که شما میتوانید از سوخت دیگری به جای قند برای مغز خود استفاده کنید و آن کتونها (چربی) هستند.
مقاله مرتبط: تاثیر کتون بر احساسات چیست؟ آیا رژیم کتوژنیک باعث بهبود خلق و خو میشود؟
سوخت چربی برای انرژی بسیار کارآمدتر از شکر است و استرس زیادی را از میتوکندریها برمیدارد. اکثر بیماریهای غیر عفونی ممکن است مربوط به میتوکندری آسیب دیده باشد. سایر اندامها مانند تیروئید، کبد، قلب و مغز نیز میتوانند با سوخت چربی بهتر عمل کنند.
به فرایند استفاده بدن از چربیهای خود و سوزاندن آنها برای انرژی، کتوز میگویند و کتونها در واقع محصولات جانبی حاصل از سوزاندن چربیها هستند. با انجام رژیم کتوژنیک، به معنی کاهش مصرف کربوهیدراتها و شکر، میتوانید در بازه زمانی ۱ تا ۳ هفته به کتوزیس برسید و از همه آن علایم خلاص شوید.
بنابراین به چند نکته زیر توجه کنید:
- برای تغییر به سوخت چربی و خلاص شدن از هیپوگلیسمی تنها یک کار باید انجام دهید: کربوهیدرات مصرفی خود را به زیر 50 گرم در روز کاهش دهید. این در واقع به معنی انجام رژیم کتوژنیک است.
- خوردن میان وعدهها و کربوهیدراتهای زیاد فقط شرایط و علایم شما را بدتر میکنند. بنابراین روزه داری متناوب را شروع کنید.
- علایمی که در اول مقاله گفته شد، علایم هستند و بیماری نیستند!!
مقاله مرتبط: اصول رژیم کتوژنیک
مقاله مرتبط: روزه داری متناوب
دیدگاهتان را بنویسید