کاربردها و نحوه استفاده از اسپری و قطره بینی اکسی متازولین
عناوین
Toggleاسپری بینی یا قطره بینی اکسی متازولین در دستهای از داروها به نام ضد احتقان بینی قرار دارد. با تنگ کردن رگهای خونی در مجرای بینی عمل میکند. اکسی متازولین برای تسکین ناراحتی بینی ناشی از سرماخوردگی، آلرژی و تب یونجه استفاده میشود. همچنین برای رفع گرفتگی و فشار سینوسها هم استفاده میشود.
اسپری بینی اکسی متازولین نباید برای درمان کودکان کمتر از 6 سال استفاده شود، مگر اینکه توسط پزشک توصیه شود. کودکان 6 تا 12 ساله باید از اسپری بینی اکسی متازولین با دقت و زیر نظر بزرگسالان استفاده کنند.
نحوه استفاده از این دارو چگونه است؟
به نکات زیر در استفاده از اسپری بینی اکسی متازولین توجه کنید:
- اسپری بینی اکسی متازولین معمولاً هر 10 تا 12 ساعت در صورت نیاز استفاده میشود، اما نباید بیشتر از دو بار در یک دوره 24 ساعته استفاده شود.
- اگر از اسپری بینی اکسی متازولین، بیشتر از میزان یا بیشتر از مدت زمان توصیه شده، استفاده کنید، احتقان شما ممکن است بدتر شود یا بهبود یابد اما دوباره عود کند.
- بیش از 3 روز از اسپری بینی اکسی متازولین استفاده نکنید. اگر علائم شما پس از 3 روز درمان بهبود نیافت، مصرف اکسی متازولین را متوقف کرده و با پزشک خود تماس بگیرید.
- اسپری بینی اکسی متازولین فقط برای استفاده داخل بینی است و دارو را قورت ندهید!
- برای جلوگیری از گسترش عفونت، اسپری خود را با دیگران به اشتراک نگذارید. نوک آن را با آب داغ بشویید یا بعد از استفاده آن را پاک کنید.
- برای استفاده از قطره بینی ابتدا دستان خود را بشویید. برای جلوگیری از آلودگی، نوک قطره چکان را لمس نکنید یا اجازه ندهید بینی شما یا هر سطح دیگری را لمس کند. در صورت نیاز، از شخص دیگری بخواهید قطره را در بینی شما قرار دهد.
- قبل از مصرف این دارو به آرامی بینی خود را باد کنید. در حالیکه روی صندلی نشستهاید یا دراز کشیدهاید سر خود را به عقب خم کنید. قطره چکان را داخل سوراخ بینی آسیب دیده نگه دارید و قطرههای هدایت شده را بمالید. برای چند دقیقه سر خود را کج نگه دارید. در صورت نیاز این مراحل را با سوراخ دیگر بینی تکرار کنید. اگر دارو در گلو چکه کرد، آن را قورت ندهید.
اقدامات احتیاطی قبل از استفاده از اکسی متازولین
قبل از استفاده از اکسی متازولین به نکات زیر توجه کنید:
- اگر به اکسی متازولین یا هر داروی دیگری حساسیت دارید، به پزشک و داروساز خود اطلاع دهید.
- به پزشک و داروساز خود بگویید که چه داروها، ویتامینها، مکملها و محصولات گیاهی را مصرف میکنید یا قصد دارید مصرف کنید. اگر داروهای زیر را مصرف میکنید یا در دو هفته گذشته مصرف آنها را متوقف کردهاید، حتماً به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید: ایزوکاربوکسازید (مارپلان)، فنلزین (ناردیل)، سلژیلین (الدپریل، امسام، زلاپار) و ترانیل سیپرومین (پارنات).
- اگر فشار خون بالا، دیابت، مشکل در ادرار کردن به دلیل بزرگ شدن غده پروستات، یا بیماری تیروئید یا قلبی دارید یا قبلاً داشتهاید، به پزشک خود اطلاع دهید.
- اگر باردار هستید، قصد بارداری دارید یا در دوران شیردهی هستید به پزشک خود اطلاع دهید.
عوارض جانبی اکسی متازولین
اکسی متازولین ممکن است عوارض جانبی ایجاد کند. اگر هر یک از این علائم شدید است یا از بین نمیرود، به پزشک خود اطلاع دهید:
- سوزش
- افزایش ترشحات بینی
- خشکی داخل بینی
- عطسه کردن
- عصبی بودن
- حالت تهوع
- سرگیجه
- سردرد
- مشکل در به خواب رفتن یا ماندن در خواب
برخی از عوارض جانبی میتواند جدیتر باشد و اگر هر یک از این علائم را تجربه کردید، بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید:
- ضربان قلب سریع
- ضربان قلب آهسته
در صورت بروز هرگونه مشکل غیرعادی در حین استفاده از این دارو با پزشک خود تماس بگیرید.
تداخلات دارویی اکسی متازولین
تداخلات دارویی ممکن است نحوه عملکرد داروهای شما را تغییر دهد یا خطر عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. برخی از مهمترین این داروها عبارتاند از:
- مهارکنندههای MAO مانند ایزوکاربوکسازید، لینزولید، متاکسالون
- داروهای فشار خون مانند گوانتیدین
- داروهای ضد افسردگی سه حلقهای TCAs مانند آمی تریپتیلین
نحوه نگهداری از اکسی متازولین
این دارو را در ظرفی که در آن آمده، در دمای اتاق و به دور از گرما، نور و رطوبت اضافی، محکم بسته و دور از دسترس کودکان نگهداری کنید. از یخ استفاده نکنید و دارو را فریز نکنید.
اشکال دارویی اکسی متازولین
اسپری بینی، قطره بینی، قطره چشمی، کرم
نامهای تجاری اکسی متازولین
کونژستاپ، اکسی نوز، اکسی نیکس، رینوزولین
دیدگاهتان را بنویسید