آیا رژیم کتوژنیک باعث افزایش کلسترول میشود؟
نکته اولی که باید بدانید این است که وقتی وزن کم میکنید، سلولهای چربی نیز کوچک میشوند. آنها به طور کامل از بین نمی روند و شما نمی توانید از شر سلول های چربی به کلی خلاص شوید اما می توانید آنها را کوچک کنید.
نکته دوم اینکه سلولهای چربی از تریگلیسیرید و کلسترول تشکیل شدهاند. با انجام رژیم کتو و روزهداری متناوب و به محض پایین آوردن مصرف کربوهیدرات، سلولهای چربی کوچک شده و تریگلیسیرید و کلسترول از آنها خارج میشود. تریگلیسیریدها، همانطور که از سلول چربی خارج می شوند، به عنوان سوخت مورد استفاده قرار میگیرند و بدن تری گلیسیرید را می سوزاند.
اگر هنگام انجام رژیم کتوژنیک همچنان تری گلیسیرید بالایی دارید، ممکن است به علت یکی از حالات زیر باشد:
- آسیب کبدی.
نمک های صفراوی تصفیه شده را برای کمک به بهبود کبد مصرف کنید. - احتقان کیسه صفرا.
سپس در هفته دوم، سوم یا چهارم رژیم کتو (و شاید حتی ماه دوم) کلسترول شروع به آزاد شدن از سلول میکند. بدن کلسترول را پس از خروج از سلول چربی نگه میدارد و نمیتواند از آن به عنوان سوخت استفاده کند و آن را بسوزاند و به کتون تبدیل کند.
اگر صفرای کافی ندارید، ممکن است سنگ های کلسترولی ایجاد شوند. با این حال، اگر میزان مناسبی سبزیجات سالم بخورید، بعید است این اتفاق بیفتد.
اگر مستعد ابتلا به سنگ کیسه صفرا هستید، نمک های صفراوی تصفیه شده میتوانند به شما کمک کنند.
آیا کتو با کلسترول بالا بی خطر است؟
بله، اگر آن را به درستی انجام دهید. این نوع کلسترول (LDL) کرکی و شناور است و چسبنده نیست. اما درنهایت، زمانی که سلولهای چربی به اندازه نرمال خود رسیده و کوچک شدند، کلسترول LDL نیز به محدوده طبیعی خود میرسد.
نکته دوم این است که درون سلول چربی، تری گلیسیرید و کلسترول وجود دارد. با کوچک شدن سلول چربی، بدن تری گلیسیرید را به عنوان سوخت میسوزاند، اما نمی تواند کلسترول را بسوزاند چراکه کلسترول جز منابع سوختی نیست. با کاهش وزن کلسترول در بدن دفع میشود. همانطور که سلول چربی فشرده می شود، کلسترول در خون افزایش می یابد و به کبد رفته و سپس به صفرا میرسد. تا زمانی که کبد شما سالم است و سبزیجات زیادی میخورید و صفرای کافی دارید، مشکلی نخواهید داشت.
نکته کلیدی این است که مطمئن شوید تری گلیسیریدتان پایین است. بالا بودن تریگلیسیرید به این معنی است که از آن به عنوان سوخت استفاده نمیکنید. در این حالت احتمالاً مصرف قند شما بالاست.
اما زمانی که در رژیم کتوژنیک هستید و آن را به درستی انجام می دهید و تری گلیسیرید شما پایین و HDL و LDL بالاست، همه بدان معناست که بدنتان LDL بیشتری می سوزاند و هیچ عارضه بدی قرار نیست اتفاق بیفتد، فقط مصرف سبزیجات خود را بالا نگهدارید و همانطور که به هدف کاهش وزن خود نزدیک میشوید، LDL نیز کاهش یافته و به حالت عادی بازمیگردد.
دو عضو در بدن کلسترول میسازند: کبد و روده.
صفرا به دفع کلسترول کمک میکند و سطح کلسترول به صفرا بستگی دارد.
روده گیرنده هایی به نام گیرنده اسیدهای صفراوی (BAR) دارد. BAR ها کلسترول را سرکوب می کنند.
چه مواردی باعث افزایش کلسترول میشوند؟
رژیم غذایی پرچرب، کم کاری تیروئید، آسیب کلیه و کمبود صفرا.
علت کمبود صفرا چیست؟
آسیب کبدی عامل اصلی است. کبد چرب، التهاب کبد (هپاتیت)، فیبروز کبد و سیروز همگی می توانند باعث کمبود صفرا شوند. هر چیزی که عملکرد کبد را مختل کند، تولید صفرا را کاهش میدهد.
آسیب روده نیز میتواند باعث کمبود صفرا شود. بسیاری از بیماریها و داروها، از جمله آنتی بیوتیک ها، میتوانند به سلامت روده آسیب بزنند و در نتیجه باعث افزایش کلسترول شوند.
مصرف نمک های صفراوی تصفیه شده و پروبیوتیکها میتواند به بهبود کلی وضعیت صفرا کمک کند.
منابع: Correcting High Cholesterol and LDL Cholesterol on Keto Diet , Why High LDL Cholesterol on the Ketogenic Diet? , High Cholesterol on a Ketogenic diet?
دیدگاهتان را بنویسید