میاستنی گراویس چیست و درمان آن کدامست؟

میاستنی گراویس یک بیماری نادر و خودایمنی است که باعث ضعف عضلانی میشود. این بیماری بیشتر بر عضلات کنترل کننده چشم و پلک، حالات صورت، جویدن، بلع و صحبت کردن تأثیر میگذارد، اما میتواند قسمتهای دیگر بدن را نیز تحت تاثیر قرار دهد.
افراد در هر سنی ممکن است به این بیماری مبتلا شوند اما معمولا در زنان زیر ۴۰ سال و مردان بالای ۶۰ سال شروع میشود.
علائم میاستنی گراویس
علائم شایع میاستنی گراویس عبارتاند از:
- افتادگی پلک
- دوبینی
- مشکل در ایجاد حالات چهره
- مشکلات جویدن و مشکل در بلع
- لکنت زبان
- ضعف در بازوها، پاها یا گردن
- تنگی نفس و گاهی اوقات مشکلات جدی تنفسی
معمولا علائم در زمان خستگی و در اواخر روز بدتر میشوندو صبح روز بعد پس از کمی خوابیدن بهتر میشوند.
علت میاستنی گراویس
میاستنی گراویس به دلیل مشکل در سیگنالهای ارسال شده بین اعصاب و عضلات ایجاد میشود. در این بیماری خودایمنی، سیستم ایمنی به سیستم ارتباطی بین اعصاب و عضلات آسیب میرساند و باعث میشود عضلات ضعیف و به راحتی خسته شوند.
علت این اتفاق هنوز به درستی مشخص نیست، اما با مشکلات مربوط به غده تیموس (غدهای در قفسه سینه که بخشی از سیستم ایمنی بدن است) مرتبط است. بسیاری از افراد مبتلا به میاستنی گراویس، غده تیموس بزرگتر از حد طبیعی دارند.
درمان میاستنی گراویس
درمانهایی برای کمک به کنترل علائم میاستنی گراویس وجود دارند عبارتاند از:
- اجتناب از هر چیزی که باعث ایجاد علائم میشود، برای مثال مواردی مانند خستگی، استرس و بیماریهای دیگر باعث بدتر شدن علائم میشود.
- دارویی برای کمک به بهبود ضعف عضلانی مثل پیریدوستیگمین
- داروهای تضعیف کننده سیستم ایمنی
- جراحی برای برداشتن غده تیموس
اگر علائم به طور ناگهانی بدتر شوند، به عنوان مثال مشکلات شدید تنفسی یا بلع، نیاز به درمان فوری در بیمارستان است.
ویتامین D3 و میاستنی گراویس
در اینجا قصد دارم در مورد یک مطالعه موردی جالب صحبت کنیم که توسط یک پزشک برزیلی انجام شد. این پزشک بین ۸۰۰۰۰ تا ۱۲۰۰۰۰ واحد بین المللی ویتامین D3 برای بیماری با میاستنی گراویس استفاده کرد و توانست علائم این بیمار را بهبود بخشد.
ویتامین D شبیه به هورمونهای استروئیدی مثل پردنیزولون عمل میکند و البته بدون عوارض آن. همچنین از سلولهای تنظیم کننده T که بخشی از سیستم ایمنی هستند و به پیشگیری از بیماریهای خود ایمنی کمک میکنند، حمایت میکند.
ارتباط زیادی بین بسیاری از بیماریهای خود ایمنی و کمبود ویتامین D وجود دارد. اما، یکی از نگرانیهایی که افراد در مصرف دوزهای بالای ویتامین D دارند، وضعیتی به نام هیپرکلسمی است، به معنی کلسیم بالا در خون که به طور بالقوه میتواند منجر به سنگ کلیه شود. برای کاهش این خطر، باید مصرف غذاهای سرشار از کلسیم (مثل پنیر) را از رژیم غذایی حذف کرد. نوشیدن ۳.۵ تا ۴ لیتر مایعات در روز نیز میتواند به کاهش خطر ابتلا به سنگ کلیه کمک کند.
چشم انداز میاستنی گراویس
میاستنی گراویس یک بیماری طولانی مدت است که معمولاً دارای مراحلی بهبودی و فازهای بدتر شدن علایم است. این بیماری معمولاً بیشتر قسمتهای بدن را درگیر میکند و طی هفتهها، ماهها یا سالها از چشمها و صورت به نواحی دیگر بدن گسترش مییابد. در حدود ۱ نفر از هر ۵ نفر، فقط عضلات چشم تحت تأثیر قرار میگیرند.
معمولاً درمان میتواند به کنترل علائم کمک کند و گاهی اوقات، میاستنی گراویس به خودی خود بهبود مییابد. در موارد شدید بیماری، میاستنی گراویس میتواند تهدیدکننده زندگی باشد، اما تاثیر قابلتوجهی بر امید به زندگی برای اکثر افراد ندارد.
دیدگاهتان را بنویسید